Селекция на хибридни сортове домати и пипери

През 1999 год. „ОПАЛ ЗИ” ООД  заработи в тясно сътрудничество с Института по генетика при БАН – гр. София, в резултат на което в периода до 2004 година бяха създадени 3 български сорта хибридни домати- Опал БГ, Наслада и Елена прима, които най- благоприятно съчетават висока продуктивност, устойчивост на болести, повишена издръжливост на висока температура, много добър пазарен вид и идеални вкусови качества на плодовете.

След 2005 година фирмата продължи да работи самостоятелно в тази насока- създаване на нови български сортове.  През 2010 година фирмата предложи на пазара 4 нови сорта зеленчуци- домати Бг Фантазия, домати Розова магия, пипер Фамилия, пипер Сладки рибки, които много бързо заеха място на българската трапеза.

Поради нарастващато търсене през последните няколко години на български сортове розови домати и едроплодни пипери, фирма Опал ЗИ ООД селекционира няколко нови, типично български сорта, които ще представим през сезон 2014 год.
Надяваме се да отгледате, изпробвате най–вече да харесате и споделите Вашето мнение, за което предварително Ви благодарим.
През предстоящия сезон ще разпространим в търговската мрежа ограничено количество фирмени пакетчета със семена от новите сортове, като единсвенната цел е тяхното изпробване при различните географски условия на територията на РБ.

НОВИ  СОРТОВЕ, ПРЕДЛАГАНИ ОТ „ОПАЛ ЗИ” ООД- ГР. ПЛОВДИВ

 

Нов розов сорт домати„БГ РОЗОВ ИДЕАЛ”

Средноран индетерминантен сорт домати с мощен хабитус и обилно плододаване. Отглежда се с разсад, едностъбленно,едноредово при схема 80-90/40см на опорна конструкция. Формиран на четири съцветия « БГ Розов идеал» е по-ран от всички досега познати български сортове розови домати. Плодовете са добре оформени, равномерно оцветени в приятно розов цвят с много нежна и сочна консистенция и най-важното е ,че по вкус не отстъпват на познатия от всички сорт Идеал. Сорт БГ Розов идеал е изключетелно родовит. При добро отглеждане плодовете достигат 250 гр. и повече.

БГ РОЗОВ ИДЕАЛ е подходящ за личната градина .Предназначен е за прясна консумация.

 

 

Пипер сорт „Пловдивска капия”

Средно ран сорт тип капия. Растенията са средно високи 60-65 см , жизнени.Плодовете са висящи с капиевидна форма с ширена при дръжката 9-10 см и дължина около 20см. В техническа зрялост плодовете са светло зелени, а в ботаническа са яркочервени с гланц.Перикарпа е сладък ,дебел /5-6мм/. Отлежда се чрез разсад, редово при схема 70/15-20 см. На богати почви сорта е много родовит 5-6 т от дка. Растенията много добре понасят летните жеги и са устойчиви на бактериоза.

Сортът е подходящ за прясна консумация и печене, мариноване и пълнене.
 

 

Пипер сорт „Сладки чушлета”

Нелютив сорт дребноплоден пипер. Растението е ниско 30-40см с разклонения ,родовито.Плодовете са дребни 5-6см с конусовидна форма.В техническа зрялост са млечно зелени със силен гланц, а в ботаническа –ярко червени .Перикарпът е тънък не лютив. Отглежда се едноредово 70см между редовете и 12-15 см в реда.

Сортът е много родовит и е подходящ за прясна консумация , мариноване и туршии

 

 

Пипер сорт „Хисарска капия”

Средноран пипер тип капия. Растението е много мощно и жизнено. Сортът е много родовит.Плодовете са висящи, едри конусовидни, широки в дръжката 9-11см с дължина около 22см, двустранно сплеснати със средно тегло от 200-250 гр. В техническа зрялост чушките са тъмно зелени, а в ботаническа –  интензивно червени. Отглежда се едноредово 70/15-20см. Перикарпа е дебел /6-7мм/, сладък. Изключително родовит /над 6т на дка/  и добре понася летните жеги. Устоичив на бактериоза.

Сортът е подходящ печене и мариноване

 

СОРТОВЕ, СОБСТВЕНОСТ НА „ОПАЛ ЗИ” ООД- ГР. ПЛОВДИВ

 

Домати  сорт „БГ ФАНТАЗИЯ”
Средноран индетерминантен сорт  домати, с мощно стъбло, с едри зелени листа. Залага съцветията си по централното стъбло през 3 листа. Плодовете са едри от 400 до 500 гр., в ботаническа зрялост са равномерно червено оцветени с гланц. Те са месести, слабоосеменени, с нежна люспа, средно твърди с много приятен вкус. Предназначени са за прясна консумация на опорна конструкция. Растенията имат буен растеж, издържат на екстремни летни температури. При богат агрофон добива достига от 10-12 т., бере се до късна есен.

Домати  сорт „РОЗОВА МАГИЯ”
Средноран,  индетерминантен сорт домати с много мощно, добре облистено стъбло. Залага съцветията си през три листа и завързва от 2-3 плода на цветна китка. Плодовете са едри от 300-400 грама. При узряване са равномерно приятно розово оцветени.  Плодовете са гладки, месести, с много приятен вкус. Те са средно твърди, не пукливи, със средна продължителност на съхранение. Растенията са издръжливи на високи екстремни температури, като предпазва плодовете си от слънчасване. Толерантни са на алтернария, септориоза и антракноза.
Сортът е подходящ за средноранно полско производство на опорна конструкция като се оформя на 5-6 съцветия. Високодобивен сорт- 10- 12 тона/дка.

Домати сорт „Елена прима”
Елена е едроплоден детерминантен (безколов) хибриден сорт домати. Растенията са с добре облистен, мощен и жизнен хабитус. Плодовете преди узряване са със средно зелена окраска, със слабо забележим зелен пръстен, при узряване- равномерно и интензивно червени, плоско кръгли, гладки, твърди, непукливи и с много добри вкусови качества. По твърдост на плодовете превъзхожда всички досегашни български сортове домати за това направление. Средното тегло на плодовете е 220-240 грама, на богати почви достигат 280- 300 грама и повече, с добра съхраняемост след беридба в пълна зрялост. Сортът е устойчив на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум и високо толерантен на алтернария, септориоза и антракноза. Освен това, растенията на сорт Елена прима се отличават с повишена издръжливост на високи температури. Подходящ е както за средно ранно, така и за късно полско производство при безколово отглеждане.

Домати сорт „ОПАЛ BG
Сорт Опал BG е индетерминантен, средноранозрял хибриден сорт домати. Растенията са с много добра жизненост и мощно развито стъбло. Плодовете преди узряване са със светло до средно зелена окраска, без зелен пръстен, при узряване равномерно и интензвнно червени, гладки, твърди, непукливи, с добра съхраняемост след откъсване в пълна зрялост. Средното тегло на плода е 160- 180 грама, на богати почви до 200 грама и повече. В сравнение с другите сортове, растенията на Опал са чувствително по- издръжливи на високи температури и по- дълго време запазват листната си маса. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум и високо толерантен на алтернария. Подходящ е за средно ранно полско производство с отглеждане на опорни конструкции, едностъблено на 5- 6 съцветия (китки, чепки).

Домати  сорт  Наслада
Средноранозрял, индетерминантен хибриден сорт домати с много мощно развито и жизнено растение. Плодовете преди узряване са със средно зелена окраска, със зелен пръстен, при узряване- червени, много едри (средно тегло- 260-280 г., на богати почви над 300 грама), плътни, средно твърди, месести, с мого добри вкусови качества. По вкусови качества на плодовете сорт Наслада е достоен заместник на добре известния сорт Идеал, но го превъзхожда по ранозрялост, добив, едрина на плодовете и устойчивост на болести. Растенията са устойчиви на тютюнева мозайка, с полска устойчивост на вертицилиум и фузариум, толерантни на алтернария, септория и антракноза. Издържат на съхранение и транспорт.  Подходящ е за средно ранно полско производство с отглеждане на опорни конструкции, едностъблено на 5- 6 съцветия (китки, чепки). Високодобивен сорт.

Пипер сорт „Фамилия”
Сортът „Фамилия”  е нов, ран български сорт пипер, тип бяла капия.  Растението е мощно, жизнено с 3-4 основни разклонения. Достига височина от 60-70 см. Плодовете са висящи, едри, с дължина от 18 до 22 см и средна маса от 120-130 гр. Формата е конусовидна до тристенна. Повърхността е гладка, гланцова. В техническа зрялост са оцветени млечножълто, а в ботаническа- светло червени с дебел перикарп до 0,6 см със сладък вкус.
Сортът е предназначен за ранно полско производство в полиетиленови оранжерии и на открити площи като средноран. Подходящ е за прясна консумация, готвене и мариноване.
Високо добивен от 4- 5 тона на декар.

Пипер Сладки рибки
Високо добивен сорт с вегетационен период 95-100 дни.
Растението е високо 50-55 см.
Плодовете са висящи дребни, приличащи на рибки с дължина 5-8 см., широки в основата 1.5-2.5 см, прикрепени на извита дръжка.
Зелените плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост интензивно червени.
Предназначен е за прясна консумация и консервиране.

Сортът е толерантен по отношение на бактериоза
Отглежда се като всички дребноплодни пипери,чрез разсад. Засажда се редово- между редовете 60 см, а в реда 12- 15 см. Изисква сеитбообръщение- след житни и бобови култури; обича плодородни почви, напояване и подхранване.
Подходящ е за полско производство и полиетиленови оранжерии.